De 10 bud i Venture Funding

De 10 bud i Venture Funding

Efter gennemgang af over 1.000 forretningsplaner har vi skabt de 10 bud indenfor venture funding. Det h

Efter gennemgang af over 1.000 forretningsplaner har vi skabt de 10 bud indenfor venture funding. Det har vi gjort fordi vi ser iværksættere begå de samme fodfejl, når de skal ud og rejse kapital.

1

Søg kun kapital hvis du VIRKELIG har brug for det. Bootstrap så længe det er muligt. Hvis du har mulighed for at udvikle en prototype eller få de første kunder uden funding vil det hæve din valuation, når du senere skal ud og søge funding.

2

En succesfuld funding proces for ser sådan ud: Udarbejd en bruttoliste over potentielle investorer, skriv en ny virksomheds teaser, hav en kontaktplan over investorer, pitch for investor, forhandling og aftale. 

3

Vælg funding metoden der passer din virksomhed. Nogle af funding mulighederne er: Business Angles, Innovationsmiljøerne som Syddansk Innovation er del af, Softfunding – Innobooster & InnoFounder, Vækstlån fra Vækstfonden, crowdfunding fra Kickstarter eller Boomerang, børsnotering på den danske eller svenske børs, eller EUopSTART fra Horizon 2020. 

4

Præsenter din virksomhed –  Lav en teaser på 2-4 sider med farver og grafer, Hvem er teamet/baggrund, Hvad består forretningen af, marked/konkurrence, Hvad skal der udvikles/investeres i og xKr. (Husk kun at søge penge til det du alligevel har planlagt, ellers mistes der fokus fra kerneforretningen.) Hvilken effekt vil det have og hvor hurtigt, Hvad tilbydes investor, Hvad er exitplan og eksempel, Sørg for at materialet er dagsfrisk, Har investoren mulighed for at geare sin investering, Har virksomheden en overskuelig ejerkreds eller overvej ny holdingselskabskonstruktion eller lign.  

5

Find en investor der passer på din: risikoprofil, tidshorisont, ambitionsniveau, indflydelse i virksomheden og behov for netværk, kompetencer og ressourcer. Afstem hvad jeres virksomhed har brug for – Skal investoren have equity eller er det et lån? 

6

Valuation på et nyt startup ligger oftest mellem 2-10 mil. Faktorer der påvirker valuation positivt er: team med god track record, patent, økonomisk potentiale og nyhedsværdi i produkt/forretningsmodel.  

7

Start tidligt. Når du skal søge funding til dit startup så start 12 måneder før du har brug for kapitalen. Processen kan fejle, og der skal startes forfra. Tidspres betyder prispres. Det er tillidsvækkende at være ude i god tid og viser at iværksætteren har et sundt overblik over sin burn-rate.

8

Søg udenfor dvalesæsonerne. December og maj-juli er langsomme måneder at søge funding i, fordi mange er på ferie eller ude af kontoret. Start i september eller februar. 

9

Hvor valideret er din virksomhed? Investorer er interesserede i virksomheder der har gode metrics der matcher deres udviklingsstadie: tidligere modtaget funding, proof-of-sale, brugere, el. fx seal of exellence 

10

feedback af de investorer der siger nej, start med at afprøve din pitch på nogle mindre reelle investorer så du har poleret din pitch til dine a-game investorer 

Men husk for alt i verden at være realistisk og til at forhandle med, hvis du vil have funding. 

Du kommer til at få en masse nej‘er, så spørg så mange som muligt og husk, du skal kun have et ja.